fbpx

Bryan Harms, skoleprojektleder

Mød Bryan, der startede sin karriere som programmør, blev lærer på High Tech High i Californien og havnede som skoleprojektleder i Kata Fonden med base i Sønderborg.

Bryan kigger ud ad vinduet. Han tænker sig om. Længe. Så svarer han: ”Jeg kan simpelthen ikke komme i tanke om noget, der har været underligt ved at flytte til Danmark.” Bryan har boet i Sønderborg i mere end to år nu. Det er det længste, han nogensinde har boet i et andet land end hans hjemland, USA. Vejen til Danmark og Kata Fonden, hvor han er ansat som skoleprojektleder, har egentlig været ret simpel, og beslutningen om at blive, faldt ham naturligt: ”Jeg startede i et barselsvikariat, så da jeg forlod USA, var det med en klar forventning om, at jeg skulle tilbage igen. Men da jeg efter et år blev tilbudt en fast stilling, så var jeg ikke i tvivl: Danmark var et sted, jeg gerne ville blive.”

 

I USA underviste Bryan på High Tech High-skolen i San Diego, Californien, hvor han var en begejstret matematik- og science lærer. Det lå ellers ikke i kortene, at Bryan skulle have sin gang i skoleverdenen: ”Jeg arbejdede i nogle år som programmør, men blev aldrig rigtig glad for det. Jeg havde i mange år leget med tanken om at blive lærer, på trods af min fars advarsler, der som universitetsprofessor hadede at undervise. Det diskuterer vi ofte. Men da min daværende kæreste skulle flytte til Californien pga. arbejde, valgte jeg at flytte med og tage en lærereksamen. Det har jeg aldrig fortrudt. Jeg elsker at undervise, og den kontakt man får med sine elever, er uvurderlig.”

 

Bryan underviste i næsten 10 år på High Tech High – en skole i USA, som Kata Fonden samarbejder med. Det var i denne forbindelse, at Bryan blev ringet op af en tidligere kollega, som arbejdede for fonden. Udsigten til at skifte solrige Californien ud med regnvåde Danmark tiltalte Bryan, der takkede ja.

 

Solen skinner dog denne dag over Alsion i Sønderborg, hvor Kata Fonden har kontor. Og kulturen i Danmark og ikke mindst i Sønderjylland, hvor Bryan har bopæl, har en tiltrækningskraft: ”Når man kommer udefra, har man ikke et forhold til de kulturelle forskelle, der er de forskellige steder i Danmark. Men efter at have boet her noget tid, fornemmer jeg den særlige kultur, der er forbundet med Sønderjylland – stoltheden, historien, sproget. Jeg er projektleder på en skole i Kalundborg, og der er kulturen og sproget igen anderledes. Danskerne er på mange måder et homogent samfund, men et så lille land rummer alligevel en masse forskelle, og det synes jeg er vildt spændende.”

Navn: Bryan Harms, Skoleprojektleder, Kata Fonden.

Uddannelse: BS i Matematik og Computer Science. Læreruddannelsen.

Civilstatus: Har en kæreste, bor i Sønderborg.

Som skoleprojektleder i Kalundborg har Bryan en stor kontaktflade med både ledelse, lærere og elever. Han er imponeret over skolens engagement i omstillingen til LEAPS: ”Jeg oplever en masse lærere, der er meget motiverede for at arbejde med LEAPS. Al forandring og adfærdsændring er udfordrende og kompleks, men jeg ser nogle lærere, der bare klør på.”

 

Skolen på Herredsåsen i Kalundborg starter deres første undervisningsår med LEAPS efter sommerferien, men allerede nu ser Bryan lærere, der arbejder systematisk med protokoller i undervisningen: ”Når jeg observerer undervisning, ser jeg lærere, der tager ejerskab, og tilpasser protokoller til deres undervisning.”

 

Vi går til frokost i kantinen, og da vi rejser os for at vende tilbage til arbejdet, bemærker Bryan: ”I danske kantiner er stolene designet sådan, at de kan sættes op. Og folk gør det! Det vidner for mig om en kultur, hvor dét at bidrage til fællesskabet har stor værdi. Det ligger nærmest indgroet i opdragelsen.”

 

Vil du vide mere om LEAPS?

Læs Introduktion til LEAPS.

Nørre Havnegade 43 - 6400 Sønderborg
CVR: 29945179