fbpx

LEAPS-elever anlægger have og udvikler lokalområdet

På Kvaglundskolen har eleverne i 3. klasse afsluttet et LEAPS-forløb, hvor de har været med til at anlægge en spiselig frugthave for områdets beboere i samarbejde med Esbjerg Kommune.

”Kom herhen så vi kan fortælle dig om de dyr, der lever i haverne!” En ivrig elev trækker mig hen til hendes og klassekammeraternes oplægsstation, hvor de straks går i gang med at berette om havers rige insektliv.

Der er fremvisning på Kvaglundskolen i Esbjerg, og det er 3. årgang, der er værter. Selvom årgangen faktisk ikke skulle arbejde med LEAPS før næste skoleår, har årgangens lærere ikke kunnet dy sig for at tyvstarte:

”Vi har været på LEAPS-kursus, så vi kunne ikke se nogen grund til at vente. Og vi har heldigvis været meget enige i teamet om, at vi bare ville i gang”, siger Karin Andersen, lærer på 3. årgang.

Og der er tale om en helt særlig fremvisning, for eleverne har nemlig været med til at anlægge en spiselig frugthave for områdets beboere, i samarbejde med Esbjerg Kommune.

Fremvisningen startede med digtoplæsning i musiklokalet. Alle elever fremførte et havedigt akkompagneret af en fin lydkulisse af syngende insekter og fuglefløjt.

Dernæst fordelte eleverne sig ved forskellige borde, hvor de kunne berette om alt fra insekter til enderim og insekthoteller, som de havde bygget til haven. Forældre og andre interesserede pendlede fra station til station, hvor de blev oplyst om de mange aspekter af haveforløbet.

Esbjerg Kommune indviede herefter officielt frugthaven, hvor pressen også var mødt op. Der var spænding til bristepunktet, da de pavestolte grønne fingre endelig kunne vise deres forældre, hvad de havde været med til at plante.

En naturvejleder havde anrettet et krydderurtekøkken, hvor børn og voksne kunne lære om, hvordan havens forskellige krydderurter kan anvendes. Eleverne selv har også lært, hvordan havens ressourcer kan omsættes i et køkken.

Det har resulteret i kogebogen, Den sunde verden, der blev sendt til Hendes Majestæt Dronningen, og som hun kvitterede for i et brev stilet til 3. årgang og deres lærere.

Håbet er, at inddragelsen af eleverne kan medvirke til, at haven bevares og værnes om af beboerne i området: ”Der har før været forsøgt med lignende tiltag, som desværre ikke blev vedligeholdt. Dét at eleverne har været med til at plante haven kan forhåbentlig medvirke til, at områdets beboere vil passe bedre på haven og bruge den aktivt”, siger Karin Andersen.

Den spiselige have er åben for alle i lokalområdet, som frit kan høste havens mange frugter, bær og krydderurter.

Vil du vide mere om LEAPS?

Læs mere om LEAPS her.

Få inspiration til LEAPS-forløb her.

Nørre Havnegade 43 - 6400 Sønderborg
CVR: 29945179