LEAPS værktøjskassen

Lærerne på LEAPS skolerne får en online platform, der indeholder værktøjer og ressourcer, som de kan bruge, når den projektbaserede undervisning skal planlægges. Nogle af værktøjerne vil efter test blive lagt her på leapsskoler.dk

COLOURBOX23935015.jpg

LEAPS er et gennemgribende initiativ, hvor alle dele af LEAPS skolernes hverdage ændres. Lige fra skoleskemaet til undervisningsformen. Omstillingen stiller store krav til lærerne og ledelsen på skolerne. Derfor har Kata Fonden udviklet LEAPS PRO, der er en online værktøjskasse, som lærerne på LEAPS skolerne får adgang til.

- Værktøjskassen LEAPS PRO skal hjælpe lærerne med at planlægge og gennemføre alle aspekter af projektdesign og implementering af principperne bag LEAPS initiativet på skolerne. Når en lærer undrer sig og tænker "hvordan gør jeg?" eller "hvor kan jeg finde hjælp med?", så er LEAPS PRO stedet, hvor de kan få hjælp, forklarer Bryan Harms, der er LEAPS projektleder ved Kata Fonden.

Værktøjerne i LEAPS PRO hjælper både lærere og elever med at designe projekter og lave udstillinger, og lærerne kan finde hjælp til, hvordan de vejleder eleverne i deres projekter.

Forbedres løbende

Værktøjskassen er elektronisk og ligger online. Og det er der rigtig god grund til.

- LEAPS PRO ligner en klassisk håndbog, men faktisk er en digital indgang til alle LEAPS ressourcerne på en måde, der er langt mere effektiv end en fysisk bog. LEAPS PRO er digital og nem at tilgå. Det betyder også, at nye ressourcer løbende tilføjes, når de udvikles af lærerne på LEAPS skolerne og projektlederne hos Kata Fonden. Derudover kan vi, fordi det er en online service, se, hvilke ressourcer der hjælper vores lærere mest, og hvilke ressourcer der skal forbedres. Værktøjerne i LEAPS PRO er altid de nyeste versioner og organiseret på en måde, der giver mening for læreren, siger han.

Målene bag LEAPS projektet er blandt andre at styrke eleverne engagement i skolen, det faglige niveau, naturvidenskabsundervisningen og ikke mindst elevernes trivsel og evner til at lære nyt.

- LEAPS projektet kan ligne en magisk transformation, men transformationen fra en klassisk folkeskole til en LEAPS skole er faktisk resultatet af, at lærere arbejder hårdt og anderledes og dermed skaber en kultur, der understøtter nysgerrighed og elevinddragelse. LEAPS træningen, lærerne får, sammen med LEAPS PRO-værktøjerne gør transformationen mulig, forklarer Bryan Harms.

Testes af udvalgte lærere

LEAPS PRO giver lærere adgang til alle relevante LEAPS planlægnings- og implementeringsværktøjer. På siden kan projektledere hos Kata Fodnen opdatere indholdet uden kodning eller softwareudvikling. LEAPS PRO er i øjeblikket en beta-version, som bliver testet af udvalgte lærere. Det er planen, at LEAPS PRO skal benyttes af alle LEAPS skoler i løbet af 2018.

Sønderskov-Skolen i Sønderborg, Kvaglundskolen Signatur i Esbjerg, Skolen på Herredsåsen i Kalundborg og Herfølge Skole i Køge er de første skoler i LEAPS initiativet. Sønderskov-Skolens 1., 4. og 7. klasser overgik til projektbaseret læring efter sommerferien 2017. Efter sommerferien 2018 rykker klasserne et trin op, mens de nye 1., 4. og 7. klasser overgår til LEAPS modellen. Dermed indfases principperne til alle klassetrin i løbet af tre år. Kvaglundskolen Signatur begynder samme proces efter sommerferien 2018.

LEAPS Pro er til lærere på LEAPS skolerne. Nogle af værktøjerne bliver løbende lagt på leapsskoler.dk, så alle, der har lyst, kan prøve kræfter med projektbaseret læring.

Kata fonden
3840 5414
Alsion 2
DK-6400 Sønderborg